Možná už patříte k těm, kdo doma pravidelně klíčí semínka, aby si tak obohatili svůj jídelníček. Anebo jste o tom zatím jen slyšeli a zvažujete, zda to také vyzkoušíte. V tom případě už déle neváhejte, protože klíčení semen se snadné a jednoznačně se vám vyplatí.
![dýňová semínka.jpg](https://aleacb.cz/wp-content/uploads/img_a317046_w2406_t1527773678.jpg)
Mnoho lidí si navyklo, zhodnotit vždy na začátku, než se do něčeho pustí, efektivitu celého procesu tím, že si jednoduše spočítají, kolik je to celé bude stát. V tomto případě není nad čím váhat, klíčení semen je totiž tak levná záležitost, že vás to možná překvapí. Existuje jen jedna jediná vstupní investice v řádu několika sto korun, a tou je nákup misek na klíčení. Ty vám celý proces ještě více usnadní, ovšem pokud nechcete, zvládnete to i bez nich. Takže klíčit můžete prakticky zadarmo. Tedy přesně řečeno, za pár korun, které vás bude stát nákup semínek. Ty si můžete pořídit jak ve specializovaných obchodech, tak v prodejnách se zdravou výživou anebo v klasických prodejnách potravin, pokud nehledáte nic speciálního. Na trhu je dostupná pestrá škála semen, které můžete ke klíčení použít od známé a široce používané řeřichy, přes sóju, vojtěšku, hořčici, jetel, slunečnici až třeba po populární chia semínka.
![cizrna při klíčení.jpg](https://aleacb.cz/wp-content/uploads/img_a317046_w2406_t1527773689.jpg)
Nejprve semínka na několik hodin ponořte do vody, aby nabobtnala. Můžete je tam nechat třeba přes noc. Poté vodu slijte a dále už semínka pouze několikrát denně proplachujte studenou vodou, tak dvakrát až třikrát denně. A jakmile budou mít klíčky potřebnou velikost, můžete se pustit do jejich konzumace. Ať už jako součást salátů anebo hlavní jídlo. A pokud si náhodou připravíte větší množství, než jste schopni zkonzumovat, tak to vůbec nevadí, v lednici vám v čerstvém stavu vydrží i několik dní. Některé druhy můžete i znovu usušit, a poté použít třeba jako přísadu do zdravých sušenek a různých směsí ořechů s vločkami.
Jak je tedy vidět, klíčení a zpracování naklíčených semen je maximálně snadné, levné, a hlavně velice zdravé!