Zboží

Octů existuje několik druhů

Dávno již skončila doba, kdy jsme v regálu našli pouhý jeden druh a to klasický lihový 8% ocet. A to ještě možná ani ten, když se blížila doba letního a podzimního zavařování, to bylo nedostatkové zboží. Dnešní trh se může pyšnit hned několika druhy, otázkou je, zdali toto nabízené zboží umíme vůbec správně používat. Mnohdy ho totiž odložíme zpět do regálu, jelikož vlastně ani nevíme, co bychom s ním dělali. Nebo nás může odradit i vysoká cena.
salát a balzamikový ocet.jpg

Jaké jsou nejznámější?

          Klasický lihový 8% ocet – většinou se používá pro nakládání a zavařování. Ale neuškodí ani při dochucování jídla, ačkoliv jiný se hodí mnohem více. Můžeme ho ale použít nejen při vaření, je totiž vhodný jako taková přírodní chemie v domácnosti. Pohlcuje pachy, čistí stříbro, působí na bradavice, dobře se odlepují s ním různé nálepky a etikety, zatočí se rzí a zkrátka jeho využití je opravdu obsáhlé.
salát z rucoly.jpg

          Jablečný ocet – dá se udělat i z domácích jablíček, bez chemie. Je jedním z octů, který výborně dochucuje saláty. Když ho přidáme k naloženému masu, bude určitě jemnější a křehčí, především ho oceníme v marinádě na vepřové maso. Ale ostudu neudělá ani s kvalitním olejem a my získáme chutný dresink, který pak můžeme různě dochutit bylinkami.

          Balzamikový ocet – má jemnější chuť, než ostatní druhy a je lehce nasládlý. Naprosto jedinečný bude na talíři těsně před podáváním. Dokonce můžeme vyzkoušet jeho přítomnost i na ovoci, dokáže mile překvapit. Jinak je skvělý k sýrům. 

          Speciální na saláty s bylinkami – je to novinka na trhu a jedná se o specialitu, kde jsou přítomny různé bylinky. Zkrátka tu máme takovou kombinaci lihového a vinného octa, který oceníme k dochucování různých zeleninových salátů.
láhve octa.jpg

          Bílý nebo červený vinný ocet – oba dva mají rozhodně uplatnění ve studené kuchyni. Výborně se hodí do salátů v kombinaci s olejem do různých zálivek, oceníme je při nakládání masa, dochucování omáček i polévek. Dokonce se osvědčily při výrobě domácí majonézy.
Bílý – se výborně hodí k rybám a mořským plodům.
Červený – uplatní se všude, kam ocet zkrátka patří.