Dům a byt

Což takhle dát si kopřivu

Nejdřív sklidit
Nejlepší doba ke sbírání kopřiv je jaro. Kopřivy sbíráme do igelitových tašek, pytlů nebo do proutěného košíku. Samozřejmě sbíráme s rukavicemi. Sbíráme listy, ale můžeme sbírat i nať. Nejlépe sbíráme listy z mladších kopřiv (tj. cca  30cm). Místa, kde se nachází více kopřiv pohromadě trhat nebudeme – kopřivám se daří lépe, kde mají více dusíku.
Pokud budete sbírat kořeny a semena, sbírejte je na konci léta a na podzim.
 zelené kopřivy.jpg
Sušení
Listy kopřiv se suší na stinných, suchých místech, kdežto kořeny na slunci. Listy při sušení neobracíme, může tak dojít k jejich lámání. Správně sušené kopřivy si zachovají svou barvu, jsou bez pachu a nahořklé. Zlámané a zčernalé listy vyhodíme. Sušené kopřivy skladujeme v papírových, plátěných nebo jutových sáčcích.
 
Účinky
Kopřiva má opravdu spoustu prospěšných účinků, které mají vliv na naše zdraví. Např. snižuje krevní tlak, má posilující, detoxikační, čistící a protirevmatické účinky, působí dobře na žaludek a játra, podporuje trávení (díky svým močopudným účinkům), pomáhá oživit metabolismus a má spoustu vitamínů.
 

Využití
Polévka

Budeme potřebovat: větší hrst kopřiv, smetanu, trochu brambor, cibuli, máslo, sůl, pepř

Nejdříve spaříme dobře omyté kopřivy horkou vodou. Přidáme nakrájené brambory a cibuli. Až brambory změknou, vše rozmixujeme a zahustíme smetanou. Ochutíme máslem, solí a pepřem. Nakonec jen dozdobíme kopřivovými lístky.
 kopřiva dvoudomá.jpg
Odvar na pro pevné a lesklé vlasy
 
Budeme potřebovat: 100g čerstvých kopřiv (nebo 30g sušených), jablečný ocet
 
Kopřivy zalijeme vroucí vodou (půl litru), půl hodiny povaříme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přilijeme čtvrt litru jablečného octa. Tímto nálevem umyté vlasy opláchneme. Po pravidelném používání tohoto odvaru budete mít vlasy lesklé, pevné i pružné. Tento odvar dokonce zabraňuje vypadávání vlasů.
 
Kopřivová vlasová voda
 
Budeme potřebovat: hrst sušených kopřiv, vinný ocet
 
Sušené kopřivy přelijeme čtvrt litrem vroucí vody, přidáme jednu lžíci vinného octa a necháme 10 minut odstát. Potom přecedíme a umyté vlasy opláchneme.
 
Kopřivový sirup

728x90-1509716084.png

Budeme potřebovat: 250g čerstvých kopřiv, 500g cukru
 
Kopřivy zalijeme jedním a půl litrem vody a přivedeme k varu. Pak odstavíme na dvanáct hodin. Vodu scedíme a kopřivy vyhodíme. Do kopřivové vody přidáme cukr a svaříme do hustého sirupu. Užíváme třikrát denně po jedné lžíci.
 
Kopřivová pomazánka

Budeme potřebovat: mladé kopřivy, tavený sýr, olivový olej, sójovou omáčku, 10 stroužků česneku, sůl, pepř
 
Kopřivy lehce spaříme, scedíme a nasekáme. Poté přidáme tavený sýr a olivový olej. Smícháme s cibulkou, solí, pepřem, deseti stroužky česneku a přidáme pár kapek sójové omáčky. Můžeme ozdobit sedmikráskou nebo ředkvičkou.

 
Snad si po přečtení tohoto článku rozmyslíte, jestli si kopřiv nevšímat nebo je raději využít!

Což takhle dát si kopřivu
Ohodnoťte příspěvek